SAFe Agilist Certification Exam
Agile Management

Clear SAFe Agilist Exam with Top 10 Practice Questions & Answer Explanation

Welcome to the brand-new SAFe practice exam questions to help you give a winning edge for the SAFe Agilist certification.

Recruiters think that a candidate’s possession of a SAFe certification verifies his expertise in the sector. Certification helps them understand your skills and experience, which will help them make confident decisions.

Safeguard your career by preparing for the SAFe Agilist Certification Exam with our free practice questions. These questions are based on actual exam questions and tests you will see on the actual exam. We hope the quality speaks for itself!

SAFe® Agilist Practice Exam

The SAFe Agilist 5.1 Practice Assessment is only a practice exam for the demonstration of the SAFe Agilist certification exam. This exam covers all the knowledge areas required to pass the SAFe Agilist 5.1 certification exam. It demonstrates that you have a practical understanding of the principles and practices covered in this new certification program.

The SAFe Agilist Practice Assessment was explicitly created to allow candidates to demonstrate their ability to apply knowledge and skills in a real-world environment. At the same time, they know in details for the SAFe Agilist 5.1 exam.

SAFe assessment is designed to be taken at your own pace without needing additional materials since it contains all the questions that appear on the actual certification exam. It also has more in-depth coverage of key topics than other practice assessments, so you can gain clarity about these topics before taking the test.

SAFe Agilist 5.1 Exam Assessment Topics

  • Thriving with Business Agility
  • Understand SAFe® Core Values and SAFe® Lean-Agile Principles
  • Establishing Team and Technical Agility
  • Agile Product Delivery with SAFe®
  • Lean Portfolio Management
  • Leading The Changes

What is the purpose of SAFe® Agilist 5.1 certification?

The purpose of SAFe® Agilist 5.1 certification is to demonstrate practical knowledge about the learner in the IT sector. Recruiters think that a candidate’s possession of a particular certification verifies his expertise in that sector. It helps with understanding the Lean-Agile mentality, using Agile Release Trains to carry out tasks, creating an Agile Portfolio, and leading Lean-Agile transformation inside a business.

Who should take this SAFe Agilist exam?

This exam is designed for professionals who want to demonstrate their knowledge, experience, and skills in an agile setting.

How long does it take to complete?

The time frame for completing the SAFe Certified Agile Expert (SAFE-CE) exam varies depending on your experience level. Still, most learners take between three and four weeks to complete all sections of the test. Some people might be prepared immediately, mainly if they have worked with Scaled Agile, Inc.

Frequently Asked 10 SAFe Agilist Certification Exam Practice Questions

In the past, finding a certification program that would lead to career growth was difficult. Even though the market is overcrowded with certifications, SAFe® certification stands out as one of the best options. 63% of certified Scaled Agile Framework® (SAFe®) experts and 77% of SAFe certification seekers use SAFe certifications as evidence of their skill.

1. What is the connection between feedback and optimum batch size? (Choose one)

A. Lack of feedback contributes to higher holding cost

B. Feedback and batch size are generally not connected

C. Small batch sizes enable faster feedback with lower transaction costs

D. Large batches reduce transaction costs and provide a higher return on investment

Answer: C

Explanation: The proper size of the batch can play a role in achieving a balance between the holding and transaction costs. The cost associated with the software’s deployment in the organization’s production department is counted under the transaction cost. The cost associated with the delay in the business because of any issue related to the delay in the launch of the feature is counted under the holding cost. The holding cost increases when there is a lack of feedback in the batch.

2. What is one key reason for keeping the test data for automated tests under version control? (Choose one)

A. For reporting and auditing purposes

B. Version control is required for quality standards

C. All enterprise assets must be under version control

D. If test data gets out of sync, automated tests may not properly execute

Answer: D

Explanation: When it’s challenging to establish version control and work with the product teams during the hiring, onboarding, and inquiry phase, then the version control guide can help in providing the required assistance. The version control toolkit can provide the required guidance and help build the strategy to keep the data in a synchronized fashion.

3. What is the primary goal of decentralized decision-making? (Choose one)

A. Reduce Cost of Delay

B. Resolve dependencies

C. Enable faster flow of value

D. Increase alignment

Answer: C

Explanation: With decentralized decision-making, fast value delivery can be achieved. The decentralized decision-making also helps in reducing the delay and enhances the development time of the products. Feedback related to product development can be achieved faster with this and thus contribute to innovation strategies for further product development. The users having extensive knowledge about the situation at hand can add to the innovative solution for dealing with the situation.

4. What does SAFe® Principle #3, “Assume variability; preserve options,” enable? (Choose one)

A. Better economic results

B. Specification traceability

C. Upfront design of systems

D. Stronger Definition of Done

Answer: A

ExplanationThe exact output derived from variability depends upon the way it can be used in the given economic setup. Reduction in variability will promote the risk aversion practice, which suggests that people will believe in making limited errors. With preserving options, the principle focuses on having multiple design options that can increase feasibility, and the designs can be used depending upon the demand of the situation.

5. What is the result of shorter queue lengths? (Choose one)

A. Lower quality

B. Increased risk

C. Less variability

D. Longer cycle times

Answer: C

Explanation: With the reduction in queue lengths, delays can be saved. Other benefits include saving waste, improvement in outcome predictability, and boosting the flow. The productivity of the team has a positive role to play in the execution of the tasks. Additionally, a larger queue results in greater wait time, which is seen irrespective of how productive the team is.

6. Which statement is most accurate about the Program Vision? (Choose one)

A. It expresses the strategic intent of the Program

B. It drives the allocation of budget for the Agile Release Train

C. It summarizes the team PI Objectives for the current Program Increment

D. It provides an outline of the Features for the next three Program Increments

Answer: A

Explanation: Every Full SAFe or large solution SAFe is supposed to have its own vision associated with it. The visions are then used to give direction to the further subsystems included in the SAFe, which is accurately described by the program vision. Along with that, the vision is to be associated with the solution that is looked at for help in the achievement of the vision in real-world practice.

7. What Definition of Done is required for the Iteration Review? (Choose one)

A. Release

B. Team Increment

C. System Increment

D. Solution Increment

Answer: B

Explanation: The project stakeholders in hand offer relevant and on-time reviews of the iteration process through the iteration review practice. The iteration review also helps in understanding the progress that the team has made, wherein the work story of each team member is presented to the product owner and the other related stakeholders of the product. The review then helps in aligning the project progress with the expected output of the project.

8. What is the primary purpose of Strategic Themes? (Choose one)

A. Determine the order in which Epics should be executed

B. Drive incremental implementation across the enterprise

C. Connect the portfolio to the enterprise business strategy

D. Define the sequence of steps used to deliver value to the customer

Answer: C

Explanation: Strategic themes work as the business objectives that draw links between the strategy of the company and the portfolio of the same. Strategic theme directly impacts the portfolio strategy and adds to the corporate perspective that the enterprise should take into consideration while making portfolio decisions in the given situation.

9. An Epic spanning two PIs was approved for implementation. What is the optimum implementation path from a Lean-Agile perspective? (Choose one)

A. Implement the Epic across the same number of PIs as it took to develop

B. Report the percentage completed to the key stakeholders at every PI boundary

C. Demonstrate the progress to the key stakeholders after two PIs and have them accept the epic

D. Demonstrate the progress to key stakeholders after the first PI and make a decision on how to proceed with the Epic in the second PI

Answer: D

ExplanationFor the optimum implementation of PIs, the business needs specific skills that can assess and sequence the implementation process. The epics can be thought to be large, monolithic, and binary, but they should be implemented progressively to get the maximum benefit related to agility. Technology and economics might not always support the implementation because of the commercial value related to the initial efforts made.

10. What backlog items are part of the Solution Backlog? (Choose one)

A. Benefits

B. Features

C. Capabilities

D. User Stories

Answer: C

ExplanationThe solution backlog focuses on the future capabilities and areas wherein the solution can be progressed to enhance the working. The capabilities can be used to create the architectural runway in the given situation.

Conclusion

Free practice tests curated by Vinsys are designed to help you prepare for the SAFe Agilist Certification Exam with a competitive edge in the Agile project market. We provide learners with online quizzes and brain teasers to help test their knowledge of all topics.

SAFe Agilist Certification along with SAFe Exam Practice Questions are designed to test your knowledge about the SAFe Agilist certification exam topics and help you prepare for them perfectly.